För de flesta holländare är deras egen terrass den plats där de föredrar att spendera så många timmar som möjligt. All anledning att se till att du skapar rätt atmosfär med växter och förvandlar terrassen till ditt eget paradis.

Lyckligtvis behöver det inte vara svårt att välja altanväxter. Du kan placera nästan alla krukväxter på en terrass eller balkong. Om du tar väl hand om dem kommer de att blomma oändligt och du kommer att njuta av dem igen nästa år.

Vi har listat sex populära altanväxter och buskar. Och ge tips om hur man tar väl hand om växterna.

1. Hibiskus – årets uteplats
En särskilt vacker buske är Hibiscus. Det är inte för ingenting som denna växt har utsetts till årets uteplats 2016! Hibiskus kallas också althea bush och blommar från sommar till höst. Det finns många olika färger, så det finns något för alla. Beskärning är tillåten, men inte nödvändigt.

2. Uteplats ros
Uteplatsrosor är små buskrosor som ofta finns i fackverk på växten. Blommar från juni till hösten. Beskär rosor i mars. Den rosa blommande uteplatsrosen ‘The Fairy’ är vacker.

3. Hortensia
En hortensia (Hydrangea) är också utmärkt i en kruka. En kompakt variant är till exempel panicle hortensia Hydrangea paniculata ‘Prim White’, men ‘Strong Annabelle’ kan också krukas.

Hortensior blommar från maj. Beskär Annabelle och Hydrangea paniculata starkt tillbaka tidigt på våren.

4. Växter på stjälk
Om du har många växter på din terrass eller balkong är en växt på en stjälk en bra idé. Dessa miniträd är perfekta för krukor och ger höjd till ditt blomsterhörna. Du kan enkelt placera lägre terrassväxter framför dem. Stammväxter odlas på grundstammen och kommer inte längre att växa i höjd. Förutom blommande växter finns det också vintergröna arter.

5. Lavendel
En lågväxt, doftande växt är naturligtvis lavendel. Lavendel kombinerar vackert med till exempel uteplatsrosor, och du kan säkert lägga den i en kruka. Från ungefär juli kan du njuta av de violetta spikarna, som fjärilar och bin också älskar. Beskär lavendel i april eller åtminstone före tillväxt och igen efter den första blomningen.

6. Afrikansk lilja
En speciell växt är Agapanthus. Den afrikanska liljan behandlas bäst som en behållarväxt. Det betyder att du måste skydda växten mot frost och lägga den inomhus under vintern. I juli och augusti blommar växten med stora lökar av violetta blommor.

Om du ser en annan vacker växt, buske eller (litet) träd, tveka inte att lägga den i en kruka på din terrass eller balkong!

Allmänna vårdtips
Titta på växtetiketten för specifika skötseltips. Det rekommenderas att använda alla växtetiketter
behåll den så att du kan se den igen nästa år. I allmänhet gäller följande:

Lägg växten i en kruka med hål så att överflödigt vatten rinner ut.
Lägg ett lager hydrokorn på botten. Dessa lergranuler är lätta, låter överflödigt vatten passera genom och behåller samtidigt fukt.
Använd krukväxtjord för altanväxter. Detta innehåller tillräckligt med näringsämnen under de första veckorna.
Ta alltid bort de förbrukade blommorna från växten, detta främjar återblomning.
Se till att krukväxterna inte torkar ut och ge mycket vatten.
Tillsätt flytande gödningsmedel till vattnet då och då under växande och blomningssäsongen.
Vänd potten då och då, växten växer mot solen.
Om växten är känslig för frost, lägg den på en sval och torr plats på vintern eller packa växten.
Transplantera växten i en kruka nästa säsong och ge den färsk krukkompost och eventuellt en större kruka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Värm din terrass med stil

August 20, 2021

Liguster

April 4, 2022